Weerbaar Opvoeden

Weerbaar Opvoeden met Syrische moeders

Een enthousiaste groep Syrisch-Rotterdamse moeders rondde net voor de lockdown de training Weerbaar Opvoeden af. Helaas konden we dit door de coronamaatregelen niet meer vieren met een feestelijke certificaatuitreiking. Die vond alsnog gisteren plaats! Op de foto zie je een aantal van de deelnemende moeders met hun behaalde certificaat.

Tijdens de zevenweekse training hebben ze met elkaar gesproken over opvoeden in een nieuw land, met andere normen en waarden, een andere opvoedomgeving (vaak zonder externe familie) en veel vrijheid voor kinderen en jongeren. Diverse onderwerpen als opvoedstijlen, social media, straatcultuur, groepsdruk, seksualiteit, religie en cultuur kwamen daarbij aan bod.

Wat heeft deze training voor hen betekend?

“Het is erg goed en nodig om met elkaar over deze belangrijke onderwerpen in gesprek te gaan. We hebben veel van elkaar geleerd. Iedereen heeft kinderen in diverse levensfasen en iedereen deelde erg persoonlijke verhalen, waar ik echt van heb geleerd als moeder.”

“Heel fijn dat de training in het Nederlands was, maar dat de trainer ook Arabisch kon. Zo konden we ons altijd goed uiten en werden we goed begrepen.”

“Door de training ben ik mijn kinderen gaan stimuleren om zelfstandiger te zijn. Zo laat ik ze nu alleen boodschappen halen of alleen naar school gaan. Dat deed ik hiervoor nooit. Het is belangrijk voor kinderen dat ze leren dat ze ook zelfstandig dingen kunnen ondernemen. ”

Ik ben door de training rustiger geworden in de communicatie met mijn kinderen; ik pas het actief luisteren nog meer toe. Ook geef ik meer vertrouwen aan mijn kinderen.”

“Ik praatte al veel met mijn kinderen, maar door Weerbaar Opvoeden heb ik nog meer dialoog met hen, wat ik erg belangrijk vind.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *