Opvoedondersteuning

Training opvoedambassadeurs van start!

Vandaag vond de eerste trainingsbijeenkomst voor onze (nieuwe) opvoedambassadeurs plaats. Onze opvoedambassadeurs zijn betrokken vaders en moeders uit diverse wijken van Rotterdam die in hun wijk op informele en gelijkwaardige wijze opvoedondersteuning bieden aan andere opvoeders. Vandaag hebben we met de moedergroep gereflecteerd op hun rol als opvoedambassadeur: waar ben ik goed in en waar wil ik in groeien? Welke opvoeders heb ik eigenlijk allemaal in mijn netwerk? Hoe ondersteun ik hen nu en waar liggen nog kansen? Een onderdeel van de training was het visualiseren van het eigen netwerk door een zogenaamde netwerkcirkel op papier in te vullen. De reacties van de opvoedambassadeurs:

“Erg goed om je te realiseren dat je veel mensen bereikt en dat je eigenlijk al veel doet; dat besef je in het dagelijkse leven niet echt.”

“Deze netwerkcirkel zou je eigenlijk ook met andere opvoeders moeten invullen om te zien wie zij allemaal om zich heen hebben als medeopvoeder of ondersteuner. Veel opvoeders met een niet-westerse migratieachtergrond zijn gewend om met de hele familie en buurt op te voeden en zodra je naar Nederland verhuist, verschuift je positie en verantwoordelijkheid als opvoeder. Het is goed om ouders daar bewust van te maken en om te kijken hoe hun sociale kapitaal weer geactiveerd kan worden: wie staat er naast hen?”

Al met al realiseerden onze opvoedambassadeurs dat we door middel van dit project elkaar empoweren, zodat ze ook andere opvoeders sterker kunnen maken. Op die manier wordt een bijdrage geleverd aan een mooiere samenleving waarin onze kinderen kunnen opgroeien. Dat is waar we het voor doen!

Lees hier meer over het project Opvoedambassadeurs aan Zet!

Opvoedondersteuning

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *