Weerbaar Opvoeden

De leefwereld van je puber

Ook in corona-tijden gaan de trainingen van Weerbaar Opvoeden door; deels in grote buurthuiszalen en deels online. Een enthousiaste groep Marokkaans-Nederlandse moeders uit Rotterdam-Zuid ontving onlangs hun certificaat voor Weerbaar Opvoeden. Ze vierden dit, heel creatief, in het park met zelfgemaakte soep en broodjes!

Trainster: “Deze groep was heel bijzonder, omdat ze erg open en kwetsbaar, met een lach en een traan, hun opvoedvragen met elkaar bespraken. We hebben veel van elkaar geleerd, met name over hoe je kunt aansluiten bij de leefwereld van je puber. Soms begrijp je als volwassene niet waarom je kind iets interessant vindt of waarom je dochter nou wéér moet gaan shoppen. We hebben geprobeerd om jezelf voor te stellen hoe jij als puber in deze tijd zou zijn. Dat zorgde al voor een mildere blik naar onze pubers.

We hebben elkaar aangemoedigd om erop te letten dat je niet alleen maar bezig bent met het overbrengen van je eigen mening (die is vaak niet interessant!), maar om je kind het gevoel te geven dat je er voor hen bent. Je kind wil gezien, gehoord en geliefd worden en die band wordt niet versterkt als je alleen jouw (afkeurende) mening geeft over zaken die belangrijk zijn voor je kind. Sommige moeders hebben de daad bij het woord gevoegd: ze zijn, ondanks hun eerdere tegenzin, met hun dochters gaan shoppen om aan te sluiten bij hun leefwereld; iets wat ze daarvoor nooit deden. Het was heel bijzonder om te zien wat dat deed met zowel moeder als dochter.”